Musicalgroep Hoevelaken

Ruth 2013/2014

Musical Ruth maakt grote indruk

HOEVELAKEN- Na een repetitieperiode van 9 maanden vonden in het weekend van 24 en 25 mei één try-out en drie voorstellingen van de Bijbelse musical Ruth plaats in De Eshof. Het verhaal over crisis, hoop en trouw kwam bij veel musicalgangers flink binnen. “Uit het leven gegrepen!”, “Ontroerend” en “Ik vergat alles om me heen” zijn kreten die na afloop van de voorstellingen te horen waren. Ook de groep van De Zonnebloem, die bij de try-out aanwezig was, heeft enorm genoten. “Het was prachtig, ik heb twee uur lang nauwelijks pijn gehad”. De missie van regisseur Marcel Willems is geslaagd: “We gaan het publiek iets heel moois cadeau doen!” sprak hij bij wijze van aanmoediging tot de musicalgroep, vlak voor de voorstelling.

Een indrukwekkend geheel van zang, muziek, acteerwerk, decor, licht, kostuums en videobeelden, op een gigantisch - voor de gelegenheid gebouwd - podium, dat is kortgezegd Musical Ruth in Hoevelaken. Zeventien liederen én de duistere - maar domme - figuren Dinges, Ozzi en Ozi smeden het verhaal aan elkaar. Ze voeren het publiek via “lange wegen” “naar de hoop op beter leven”, een verhaal van graf tot wieg. Het begint beroerd. Drie in zwart gehulde vrouwen bij het graf van hun mannen: de treurige afloop van een vlucht naar het buitenland. Naar Moab nog wel! Is de crisis dan zo erg, dat je de stad van brood achterlaat en je inlaat met een stelletje tuig?! Noömi besluit terug te gaan naar Betlehem. De Moabitische Orpa kan die grens niet over. Ze ziet tot haar verdriet haar schoonzus Ruth - als daad van trouw - met haar schoonmoeder Noömi meegaan. Een land dat Ruth niet eens kent! Dat levert geheid geroddel op in Betlehem! En stel je voor dat Ruth dan ook nog eens verliefd wordt. Niet helemaal toevallig, daar zorgt Noömi wel voor. Een sessie bij de schoonheidsspecialist en Ruth is klaar voor haar stappen op het liefdespad. De slapende liefde ontwaakt op het maaiveld –er kan weer worden geoogst! Ruth wordt verliefd op Boaz. Verre familie nog wel. Handig om daarmee te trouwen en een kind te krijgen, want dat is je pensioengarantie! Maar dan moet Dinges wel nog even officieel afstand doen van zijn eerste recht als ‘losser’. Dinges heeft eigenlijk overal wel oren naar, behalve naar een huwelijk. Hem niet gezien! En zo komt het van een huwelijk tussen Ruth en Boaz. Met een jurk, een pak, een bruidsboeket en een losbandige ambtenaar. Als het huwelijk ook nog met een zoon bezegeld wordt, en Orpa ten slotte toch naar Betlehem komt, kan het geluk niet op! Alleluja!

Met alle uitvoeringen een staande ovatie, liet het publiek weten onder de indruk te zijn. Ook de musicalgroep zelf was onder de indruk. “We zijn niet alleen gegroeid in ons spel en zang, maar ook naar elkaar toe!” Wat een geweldige groep mensen, ook achter de schermen, die dit allemaal mogelijk heeft gemaakt. Met grote dank aan regisseur Marcel Willems en regie-assistent Ruth Bouwstra, muzikaal leider Sipko van Gent, koorrepetitor en dirigent Lodewijk de Vries, en natuurlijk initiatiefneemster en producent Nel Stoffelsen. Met drie musicals (Ester, Maria en nu Ruth) is met recht sprake van een traditie. Er wordt nu al gevraagd wanneer de volgende musical is!

Kirstin Siteur

Tijdens de uitvoering Tijdens de uitvoering
Tijdens de uitvoering Tijdens de uitvoering

Poster Musical Ruth

Affiche Ruth

Foto reportages